Mistrzynią wypieków nie jestem ale taki deser każdy zrobi bez trudu.
Co potrzebujemy?
Kilka kwaskowych jabłek
Cytryna
Migdały
Cynamon
Mąka - 150 g
Cukier- 100 g
100 g zimnego masła
W zależności od potrzeby zwiększamy ilość składników.
Ostatnio kupiłam fajne kolorowe foremki ( duka %)
Składniki
Jabłka kroimy i skrapiamy cytryną
Przekładamy jabłka do wysmarowanych masłem foremek i posypujemy migdałami
(musimy wsiąść pod uwagę, że objętość jabłek znacznie się nam w piekarniku zmniejszy)
Zamiast migdałów mogą być np. orzechy
Kroimy zimne masło
W misce mieszamy cukier, mąkę , masło. Rozgniatamy palcami, aż zrobi się kruszonka
Kruszonka gotowa
Jabłka w foremkach posypujemy jeszcze cynamonem i pokrywamy kruszonką
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut w temp. ok.180 stopni.
( każdy swój piekarnik zna)
Wyjmujemy ładnie zarumienione
Dodajemy dwie gałki lodów, żurawinę i deser gotowy
SMACZNEGO !